welke camera past bij mij? #keuzestress

de juiste camera kopen

Geregeld vragen mensen mij welke camera zij het beste kunnen kopen. En hoe graag ik je ook help met de zoektocht naar naar de juiste camera, is er meer achtergrond informatie nodig om deze vraag te beantwoorden. Het aanschaffen van het juiste apparatuur heeft namelijk de nodige research nodig. Middels dit artikel geef ik je alvast een inzicht uit welke soorten camera’s je kunt kiezen.

Camera kopen

Gefeliciteerd! Je gaat een nieuwe camera kopen. Je hebt jezelf helemaal gevonden in het  fotograferen en je bent op het punt gekomen dat je wilt gaan investeren. Wellicht fotografeer je nu nog met je telefoon of had je nog een oud exemplaar liggen die jou onvoldoende ondersteund in de foto’s die je graag zou willen maken. Wat je reden ook is, je bent toe aan de volgende stap om een camera uit te zoeken. 

Waar moet je rekening mee houden?

Maar voordat jij je wil verdiepen in welke camera wil kopen, is het belangrijk om na te gaan waarvoor je hem wil aanschaffen. Dit is namelijk een beslissende factor in de zoektocht naar een nieuwe camera. Ga eerst eens bij jezelf na waarvoor je jouw camera wil gebruiken. Is het omdat je het leuk vindt om foto’s te maken maar een stapje verder wil dan smartphone fotografie? Of wil je een nieuwe camera kopen om de foto’s van je blog professioneler te maken of droom je er stiekem van om er uiteindelijk je geld er mee te verdienen? Hieronder beschrijf ik een aantal camera’s die jouw keuze hopelijk gaan helpen. 

Spiegelreflexcamera

De spiegelreflexcamera (ook wel DSLR-camera genoemd), heeft haar naam te danken aan de spiegel die erin verscholen zit. Hetgeen dat je wilt fotograferen komt dan door de lens via de spiegel terecht in de zoeker waar je op dat moment doorheen kijkt. Kenmerkend aan de spiegelreflexcamera zijn de verwisselbare objectieven (lenzen). Dit laatste kenmerk zorgt voor veel vrijheid van de fotograaf. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden in de instellingen. Zijn al deze extra opties voor jou overbodig? Dan is dit waarschijnlijk niet jouw camera. 

Systeemcamera

De systeemcamera is een digitale camera zonder ingebouwde spiegel. Hierdoor is hij een stuk lichter in gewicht en dus makkelijker mee te nemen. Op enkele systeemcamera’s na met digitale zoeker, hebben de meeste hiervan geen zoeker en kan je de foto’s enkel bekijken via het digitale LSD-scherm. Voordeel is dat je direct ziet hoe de foto eruit komt te zien. Door het ontbreken van de ingebouwde spiegel, heb je de mogelijkheid om super veel foto’s achter elkaar maken met een snelle sluitertijd. Ben je opzoek naar een kleine en lichte camera net zoals een spiegelreflex, wisselbare lenzen heeft? Dan is een systeemcamera een goede keuze. 

Compactcamera

Dan is er nog de compactcamera. En wat de naam al doet vermoeden, heb je bij een compactcamera niet te maken met allerlei losse onderdelen. Dit maakt het daardoor een perfecte camera om bijvoorbeeld mee op vakantie te nemen. De compactcamera is enorm licht in gewicht, is makkelijk mee te nemen. Hij voorziet je van mooie en snelle foto’s. Veel compactcamera’s bieden veel standaard opties waardoor je binnen no-time het perfecte plaatje hebt, zonder veel tijd kwijt te zijn aan het aanpassen van de instellingen. 

Instant camera

De instant camera is misschien beter bekend onder de naam polaroid of instax camera. Na het maken van de foto, komt het geschoten exemplaar vrijwel direct uit de camera rollen. Hoewel je met een polaroid foto niet de hoogste kwaliteit zal behalen, doen deze camera’s het altijd goed op feesten zoals bruiloften en andere evenementen

Analoge camera

Met een analoge camera fotografeer je op de “ouderwetse” manier. Dit houdt in dat je niet kunt kijken door een digitale zoeker, of de geschoten foto’s alvast via het LSD-scherm kan bewonderen. Je fotografeert op een rolletje met een beperkte capaciteit. Dit maakt het extra uitdagend om mooie beelden te schieten. De reden waarom mensen hier vaak voor kiezen omdat het een nostalgisch effect creëert. Daarnaast vereist het ook extra veel denkwerk en creativiteit van de fotograaf.

Middenformaat camera

Een middenformaat camera schaf je aan wanneer je echt next level wil gaan fotograferen en je oor de hoogst haalbare kwaliteit van de foto wil gaan. Vaak wordt deze manier van fotograferen pas gebruikt wanneer foto’s worden gebruikt voor commercieel gebruik. Denk hierbij aan het afdrukken van foto’s extreem grote formaten. Ga je voor zeer gedetailleerde en scherpe beelden met een hoge resolutie? Kies dan voor de middenformaat camera.

Keuzestress

Heeft dit artikel je enigszins op weg geholpen bij het maken van je keuze of heeft het je juist achtergelaten met nog meer vragen? Het lijkt me leuk als je mij vertelt welke keuze je gaat maken of welke onderwerpen je in een volgend artikel graag terug ziet komen. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *