fotoshoot gepland? 8 tips

portret fotografie

Je hebt een fotoshoot geboekt. Spannend. In je hoofd ben je al 30 keer alles nagegaan of je niets bent vergeten. Deze dag is belangrijk voor jou en je wilt er zeker van zijn dat je er alles uit haalt. Met deze handige checklist wordt jouw fotoshoot een succes!

 

1. Locaties & route

Bedenk van te voren waar je de fotoshoot wilt laten plaatsvinden. Zijn er meerdere plekken waar je foto’s wil maken? Maak dan van te voren een handige route zodat er zo min mogelijk tijd verloren gaat. Om tegenslagen te voorkomen raad ik altijd aan om voorafgaand contact op te nemen met eventuele eigenaren van de locaties. Je wilt niet voor dichte deuren komen te staan, of een eigenaar die je wegstuurt. 

2. Outfits

Kies voor meerdere kleding combinaties met voldoende variatie. Wil je de foto’s voor langere tijd gebruiken? Probeer dan rekening te houden met meerdere seizoenen. Een extra tip die altijd goed werkt is om van te voren de kledingsetjes voor de spiegel te fotograferen. Zo houd je het tijdens de shoot overzichtelijk en heb je een goed beeld hoe de kleding staat. 

3. Accessoires

Een fout die nog wel eens wordt gemaakt, is dat mensen geneigd zijn om over de top te gaan betreft accessoires. Mijn advies is om het subtiel en vooral persoonlijk te houden. Draag je bijvoorbeeld nooit hoofddeksels? Doe dit dan ook vooral niet op de foto. Houd het echt en blijf dicht bij jezelf en focus op jouw schoonheid. 

4. Persoonlijke props

Naast mooie profielshots, zijn persoonlijke lifestyle foto’s trending op social media. Denk aan een laptop shot of een foto waarin je iets aan het opschrijven bent in een notitieboek. Soms is het gewoon fijn om iets in handen te hebben terwijl de camera op je wordt gericht. Het wisselt lekker af en zorgt voor een persoonlijke twist. Denk hierbij aan een laptop, krant, notitieboek, een inspiratieboek, pen, tijdschrift, vrolijke koffiemok, telefoon, planner, tas, etc. Gebruik je de foto’s uiteindelijk ook op je Instagram feed? Je zult merken dat veel props ervoor zorgen dat je binnen no-time een bijpassende caption hebt bedacht. 

5. Horizontaal, verticaal of vierkant

Op het moment dat dit tijdens een fotoshoot gevraagd wordt, is dit meestal al te laat. Het is daarom een goed idee om voorafgaand alvast na te denken waarvoor je de foto’s wil gebruiken. Websites werken vaak het beste met een horizontale foto terwijl Instagram juist met verticale shots het beste uit de verf komt. Ben je van plan om de foto in en vierkant kader te gebruiken? Geef dit van te voren aan zodat de fotograaf er rekening mee kan houden dat alles in beeld komt wat je graag wil laten zien. 

6. Kleuren pallet 

Mijn favoriete tip. Want oh, wat kan ik er toch van genieten wanneer jouw foto’s straks goed met elkaar zullen matchen. Naast het feit dat het rustiger oogt wanneer de kleuren van jouw kleding op elkaar zijn afgestemd, wil je uiteindelijk ook dat de kleur van jouw huisstijl terugkomt in de foto’s. Dit zorgt voor een optische verbinding waardoor de losse onderdelen één geheel worden. Naast kledingkeuzes kan je deze tip ook toepassen op locaties. 

7. Uitstraling

Hoewel de fotoshoot meestal vanzelf lijkt te gaan, en ik je tijdens het fotograferen uiteraard op weg help, is het alvast verstandig om na te gaan wat je wil uitstralen op jouw foto’s. Sta je bekend als vrolijk persoon en is dit ook door te trekken in het verlengde van het werk dat je uitvoert? Dan is het ongetwijfeld voor de hand liggend om veelal lachend op de foto te gaan. Maar betekend lachen voor jou, vooral buiten je comfort zone treden of richt jouw bedrijf zich bijvoorbeeld op rouwverwerking, dan wordt het al een stuk minder aannemelijk dat ik je met een schaterlach op de foto zet. Wil je vooral kracht uitstralen? Oefen alvast voor de spiegel met welk gezicht jij het meest overtuigend overkomt. Het is even gek, maar je zult erachter komen dat je achteraf blij bent dat je hebt geoefend. 

8. Poses

Ook hierin heb ik vaak 101 ideeën om je mee te helpen. Het is even af tasten op het begin, maar als ik merk dat je het toch nog wat onwennig vindt om uit jezelf verschillende poses aan te nemen, ben ik daar om je te helpen en te sturen. Daarbij heb ik een aantal verrassende tips die er altijd voor zorgen dat je vol zelfvertrouwen op de foto staat. Uit eigen ervaring weet ik namelijk hoe kwetsbaar het soms kan voelen om voor de camera te gaan staan. Wat hierbij vaak helpt zijn voorbeeld poses gebruiken. Door een beetje te spieken bij modellen die al een mooi plaatje hebben neergezet, hebben we misschien het wiel dan wel niet opnieuw uitgevonden, maar hebben we hem op zijn minst verbeterd. 

 

Heb jij misschien wel de ultieme tip die ik ben vergeten in mijn checklist? Laat het weten!

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *