Marrakesh | travelblog of marrakesh


BONJOUR MARRAKESH

Marrakech, één van de meest bijzondere citytrip van het afgelopen jaar. Vier dagen lang heb ik de tijd gehad om deze eigenaardige stad te leren kennen, met een kort bezoek aan de kust. Terugdenkend aan deze ervaring gaan mijn gedachtes uit naar de vele verschillende kleuren die je overal in ziet terugkomen, de meest prachtige Riad’s waar we hebben geslapen, de symbolische theepot op tafel, de bijzondere kledingdracht van de bevolking maar ook de tientallen katten die over straat zwierven, het grote contrast wat er bestaat tussen man en vrouw en de vele scooters die je met volle snelheid in de kleinste straten willen passeren.

ANDERE CULTUUR & RIAD’S

Wat mijn aandacht vooral trok in Marrakech is dat ik echt goed kon ervaren dat ik in een geheel andere cultuur terecht was gekomen dan ik in Nederland gewend ben. Aan de hand van foto’s zal ik je meenemen in de Riad’s die ik heb geboekt en welke indrukken bij zijn gebleven van deze citytrip. Een riad is een traditioneel Marokkaans huis of paleis met een binnentuin. Persoonlijk raad ik het absoluut aan om te kiezen voor een Riad dan een hotel. De informele sfeer die er hangt in een Riad en de meest bijzondere binnentuinen die ik heb gezien zal je bij een dergelijk hotel nooit tegenkomen.

These are the nicest fashion items of Marrakesh


DJEMAA EL FNA, MEDINA & DE SOUKS

De medina is de kern de stad dat is omringt door stadsmuren. Binnen de medina bevindt zich het centrale plein van de stad, namelijk de Djemaa el Fna. Hier zul je vooral veel toeristen vinden en marktkramen die handelen in vers fruit, groenten en kruiden. Hiernaast worden dieren vooral ingezet als lokaas voor de toeristen. Dit vond ik zelf vrij heftig om te zien. Apen en slangen worden gedrogeerd om kunstjes te laten doen voor geld. Ik heb express geen foto’s gemaakt omdat ik niet kon aanzien hoe er aan de dieren wordt getrokken voor de foto. De Djemaa el Fna wordt omringd door de bekende Souks. De Souks zijn Arabische markten in de openlucht waar en van alles wordt verkocht. Van fruit naar kleding en van servies tot kruiden. In de souks stikt het inmiddels van toeristen en onderhandelen is hier dan ook zeer gebruikelijk Ik heb ervaren dat je op een creatieve manier de helft van de prijs kan afdingen.

RIAD DAR MASSAI  

De eerste overnachting was bij Riad Dar Massai, een fijne Riad met een goede locatie. Deze Riad bevind zich op loopafstand (10 minuten) van het Jemaa El Fna-plein en wordt beoordeeld met een 9,2. Via boeking.com betaal je nog geen 50 euro inclusief ontbijt. Een meer dan redelijke prijs voor wat je ervoor terugkrijgt!  We werden hartelijk ontvangen met een grote pot Marokkaanse thee en koekjes. Marokkaanse muntthee staat symbol voor gastvrijheid en het inschenken ervan wordt gezien als kunstvorm die van generatie op generatie wordt doorgegeven. De thee wordt namelijk vanaf hoge afstand ingeschonken. Let wel even op; de Marokkaanse thee wordt geserveerd met veel (lees: súper veel!) suiker in de theepot. Normaliter drink ik geen suiker in mijn thee maar zelfs voor degene de dit wel doen kan dit als te zoet worden ervaren. Dus mijn tip, geef altijd even aan dat je de suiker apart wil van de theepot. In de buurt van elke riad zul je kleine tentjes vinden waarbij je een snelle maaltijd kan halen. Zo gingen wij voor de Harira soep, een ware traditie in Marokko. Het is een gebonden, rijkgevulde soep met o.a. tomaten, kikkererwten, linzen en selderij.

RIAD RAOUD RAYHANE & ESSAOUIRA 

De tweede riad bevond zich niet in Marrakech, maar in Essaouira. Raoul Rayhana, dit was wederom een heerlijke riad met een zeer gastvrije host. Ook deze riad lag zeer centraal in een rustige omgeving. We betaalden zo’n €60,- voor één nacht. En een tip, als je gebruik maakt van deze riad, boek er dan een full body massage bij, een uur genieten voor €25,-

Essaouira is een lokaal vissersdorpje aan de kust. Ook wel bekend geworden door de opnames van the Games of Thrones. In dit gebied wordt er dagelijks een markt gehouden voor de locals waar je de meest verse producten kunt consumeren. Voor nog geen  €2,-omgerekend heb je drie super verse pomegranate juices! Waar ik aan moest wennen is dat het vuil letterlijk voor je neus op straat wordt gegooid. De grootste tip die ik je dan ook wil meegeven; laat je teenslippers alsjeblieft in je koffer. De vissenkoppen vliegen je om de oren! En door de tropische temperaturen komt er een onplezierige geur je tegemoet. Kortom, de lokale markt is absoluut een must-see maar doe het jezelf niet aan om hier te lang rond te lopen.

ESSAOUIRA, THE CITY OF CATS

Een tweede unpleasant dingetje in Essaouira was voor mij de vele zwerfkatten die je gaat tegenkomen. En met veel bedoel ik écht heel veel. Nu heb ik het niet zo op katten maar wel weer op kittens. Eigenlijk alles wat klein en net geboren is vind ik cute. Daarom moest ik mijzelf constant inprenten dat ik deze cuties absoluut niet mocht aaien. Een groot deel van de katten in deze streek is namelijk besmet met Rabiës, oftewel hondsdolheid. Rabiës wordt veroorzaakt door een virus dat de hersenen aantast. De ziekte wordt verspreid door speeksel van besmette dieren. Ook mensen kunnen door een beet worden besmet. Probeer de verleiding dus te weerstaan, hoe lief deze kitten er ook uitzien.

HOTEL & SPA RIAD AL JAZIRA

Hotel & Spa Riad Al Jazira, mijn absoluut – by far – favoriete riad waar ik de afgelopen dagen was geweest! Overal waar ik keek was het bekleed met mooie details, prachtige planten, geweldige hoekjes en een fantastisch zwembad. Mocht je geen inspiratie hebben voor een foto dan moet je echt naar deze riad gaan. En dan na te gaan dat we met z’n drieën voor nog geen €70,- omgerekend konden overnachten. Het ligt op 2 km afstand van het Djemaa el Fna-plein en zit dicht bij Jardin de Majorelle wat voor ons de doorslag gaf hier te boeken.

JARDIN MAJORELLE – YSL GARDENS

Jarin Majorelle is een botanische tuin in Marrakech die ik je zeker aanraad te bezoeken. Vanaf 1980 is de tuin eigendom geworden van de inmiddels overleden Yves Saint Laurent. Zijn as is tevens in deze rozentuin verstrooid. Wat ik zo fijn vind aan Jardin Majorelle is dat je even helemaal tot rust kan komen als je een paar drukke dagen Marrakech erop hebt zitten. Daarnaast ga je natuurlijk voor de verschillende planten en succulenten uit de gehele wereld en de mooie bijzondere kleurencomposities van blauw, geel en groen.

RESTAURANT LE JARDIN

Hoewel het in Marokko niet echt gebruikelijk is voor de locals om uit eten te gaan wordt er de laatste jaren steeds meer ingespeeld op restaurants, en daar zijn wij als toeristen natuurlijk heel blij mee! Een restaurant die mij het meest is bijgebleven is Le Jardin. Le Jardin bevindt zich op loopafstand van de Medina en viel op door een poortwachter en een verlichte menukaart aan de wand. Reden genoeg om nieuwsgierig te worden naar wat zich binnen afspeelde. Licht gebukt liepen wij door de smalle ingang naar binnen en al gauw werden wij verrast met een prachtig decor. Het restaurant zag er sprookjesachtig uit en werd gevormd door een gigantische binnentuin zonder dat het de sfeer verloor. De tuin werd intiem verlicht en er waren veel aparte zithoekjes. Wij kozen voor een rustig plekje boven in het lounge gedeelte, waar we genoten van verschillende Marokkaanse mezze vooraf, verse sardines en een hamburger als hoofd  met een heerlijk chocolade dessert toe. Dit alles voor omgerekend nog geen €40 euro.  De gerechten waren stuk voor stuk verser dan vers en de smaken waren subliem. Ik weet zeker dat je in dezelfde setting in Nederland 3 keer zoveel kwijt zou zijn!

GOODBYE MARRAKECH, GOODBYE MOROCCO

 UNTILL WE MEET AGAIN