een nieuwe portretlens kopen. Maar welke past bij mij?

objectieven kopen

Portretlens kopen. Je bent aangekomen bij jouw volgende stap in fotografie. Dat betekend dat je inmiddels in bezit bent van een spiegelreflex- of een systeemcamera en je jouw apparatuur wilt gaan uitbreiden door middel van de juiste lenzen. Zoveel wensen, zoveel lenzen. Ik ga je hierbij helpen.

Welke portretlens kopen?

Wellicht ben je, voordat je dit artikel opende, aan het spelen met de gedachten om een nieuwe portretlens te kopen. Je camera body heb je, nu nog de juiste lens. Het moment om na te denken wat je wilt. Ben je beginnend, gevorderd of een professioneel fotograaf? Welk bedrag je bereid om neer te leggen is belangrijk om te weten. Ook is het een goed idee om alvast stil te staan of je in de toekomst meerdere lenzen aan wilt schaffen. Of  misschien wil je gebruik maken van 1 lens met verschillende opties. Ik ga je aan de hand van mijn eigen bevindingen op weg helpen, in welke lenzen je kunt investeren.

Portret fotografie – amateur

Voor portret fotografie zijn er een aantal persoonlijke favorieten die er voor mij uitspringen. Toen ik zelf net begon met fotografie en mijn eerste investering had gemaakt in mijn camera, kwam ik er al gauw achter dat de bijgeleverde standaard lens niet bijdroeg aan het resultaat dat ik voor ogen had. Ik ging opzoek naar een relatief betaalbare lens, maar wist nog niet welke portretlens ik moest kopen. Ik wist wat ik mooi vind en wat niet, maar merkte dat ik moeite had dit goed te verwoorden. Daarbij was ik nog totaal blue in de wereld van fotografie. Ik deed onderzoek welke foto’s er met welke lenzen gemaakt  worden. Op internet kwam ik erachter dat het belangrijk is om een laag diafragma te hebben. Hiermee zorg je voor het bokeh effect*. Een vriend en tevens food fotograaf (hungry Sam), tipte mij om de Canon EF 50mm F/1.8 aan te schaffen. Een prime lens die naast portretten, ideaal is voor food fotografie en slechts €130,- kost. En inderdaad, mijn foto’s werden zichtbaar mooier. En zonder ook maar enige kennis te hebben over de belichtingsdriehoek, schoot ik zonder enige gêne de mooiste beelden met de automatische stand van mijn camera. Kortom: ben je beginnend fotograaf en vind je het nog spannend om te investeren in een nieuwe lens? De 50mm is een gegarandeerd succes.

Portret fotografie – gevorderden

En hoewel ik mijn weg als fotografe helemaal had gevonden met mijn 50mm lens, was ik toe aan een nieuwe stap. Cursussen waren volbracht, de belichtingsdriehoek is onder de knie en een volgende camera is inmiddels aanschaft. Het was tijd voor een nieuwe 5D Mark IV waardig objectief*. Bovendien kon ik gevoelsmatig niet meer aankomen met mijn goedkope instapmodel, de 50mm lens. Daarbij veranderen de verhoudingen van een objectief wanneer je van een cropsensor* naar een full-framesensor*. Na enige research besloot ik voor de Canon EF 24-70mm F/2.8 II USM te gaan. Via artikelen kwam ik erachter dat dit objectief lekker snel kan doorklikken, veel licht opneemt en ideaal is om mee in en uit te zoomen. Deze lens kost €1.839, en wordt geregeld aangeboden i.c.m. met een cashback actie van Canon. Het effect wat dit objectief heeft in combinatie met een full frame body, is immens. Een slimme aanwinst als je het een te grote stap vindt, om te investeren in een dure lens die zich enkel beperkt tot portretten. Het 24-70mm objectief is ideaal voor familiefoto’s, portretten, foto’s van de kinderen samen. Hierom zweren veel bruiloft-fotografen bij deze lens. 

Portret fotografie – professioneel

Wanneer je merkt dat een groot deel van jouw fotografie bestaat uit portretfotografie, dan is het tijd om te overwegen of je de stap aandurft om een grote investering te maken in een goede portretlens. Dit is een beslissing die ik zelf nogal spannend vond, omdat ik naast portretten veelal lifestyle schiet en niet zeker wist of ik het de investering van €1599,- wel waard vond. Na enige twijfel hakte ik de knoop door en ging ik naar de winkel om het Canon EF 85mm f/1.4L IS USM objectief te kopen. In eerste instantie met het idee dat ik de lens nog kon terugbrengen, mits het niet het gewenste effect bereikte. Echter werd het tegendeel bewezen. De 85mm f/1.4 biedt namelijk een geweldige lichtkwaliteit en wordt elke foto een succes door het mooie bokeh effect. Het mooiste effect krijg je met een wat grotere full-frame camera. Je kan je voorstellen dat er geen sprake meer was om deze lens terug naar de winkel te brengen. It’s a keeper! Omdat het glaswerk van de lens groot uitvalt, raad ik je aan om bij elke foto gebruik te maken van een zonnekap. Niet alleen houdt dit felle zonnestralen tegen, ook beperkt het de lens van stof en wordt je lens beter bescherm wanneer er per ongeluk iets tegenaan stoot. 

Keuzestress

Heeft dit artikel je enigszins op weg geholpen bij het maken van je keuze of heeft het je juist achtergelaten met nog meer vragen? Het lijkt me leuk als je mij vertelt welke keuze je gaat maken of welke onderwerpen je in een volgend artikel graag terug ziet komen. 

—————————————————————————————————————————-

Objectief* 
Een fotografisch objectief dat onderdeel is van de camera, dat wordt gebruikt om een object op de beeldsensor af te beelden. Het objectief wordt bij het te fotograferen op het object gericht. Hoewel de lens een onderdeel is van het objectief, wordt het woord lens in de volksmond veelal gebruikt in plaats van objectief. 
Cropsensor of Full-framesensor*
De term full frame of cropsensor verteld iets over de grootte van de beeldsensor van de camera. Een full frame sensor heeft de afmetingen van een ‘ouderwets’ filmnegatief van 24 x 36 mm. Een camera met een cropsensor heeft een kleinere sensor. Hierdoor kan de totale grootte van de afbeelding niet worden vastgelegd terwijl er met een full frame camera de volledige beeldhoek van een objectief wel wordt benut.
Bokeh effect*
Het effect waarmee je ervoor dat het object scherp in beeld wordt gebracht waarbij de achtergrond wazig wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *